موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان پس از سالها پژوهش در حوزه تاریخ ادبیات کودکان و آموزش خلاق در پاسخگویی به نیاز مخاطبان خود بر آن شده است که کارگاههایی را با موضوعهای زیر ارایه کند:
این کارگاهها ویژه مربیان، آموزگاران، کتابداران و مادر و پدرها است.
ثبتنام در کارگاههای آموزشی موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان
کارگاه آشنایی با ادبیات کودک و کتابهای باکیفیت
در این کارگاه مخاطبان به شیوه تئوری و عملی با تفاوتهای متن ادبی و غیر ادبی، ادبیات کودک و ویژگیها و کارکرهای آن آشنا میشوند. در این کارگاه چند گونه ادبی کودک و نوجوان با کار عملی و گروهی مورد بررسی قرار میگیرد. همچنین مخاطبان با ویژگیهای کتاب باکیفیت و بیکیفیت آشنا میشوند و آموختههای خود را به شکل عملی در بررسی چند کتاب با کیفیت و بیکیفیت به کار میگیرند.
کارگاه تصویر و کتابهای تصویری
موضوع این کارگاه اهمیت تصویر و سواد دیداری، و نقش و جایگاه تصویر در کتابهای کودکان است. مخاطبان در این کارگاه به شکل تئوری و کاربردی فرا میگیرند که چگونه در کتابهای تصویری متن و تصویر رابطهای دو سویه و تنگاتنگ با یکدیگر دارند.
تصویرخوانی چند کتاب تصویری به شکل عملی و بررسی جایگاه تصویر در کتابخوانی برای کودکان، بخش دیگری از این کارگاه است.
کارگاه آشنایی با عناصر داستان
مخاطبان در این کارگاه با عناصر داستان (پیرنگ، شخصیتپردازی، صحنهپردازی، درونمایه، موضوع، زاویه دید و…) و اهمیت این عناصر و رابطهی آنها با کتابخوانی و بلندخوانی برای کودکان و نوجوانان آشنا میشوند و یاد میگیرند که چگونه با بازیها و فعالیتهای عملی و جذاب، این عناصر ادبی را با کودکان و نوجوانان سهیم شوند.
کارگاه شیوههای بلندخوانی، و ساماندهی و برگزاری نشستهای کتابخوانی
این کارگاه به طور ویژه به بلندخوانی کتاب به عنوان یکی از موثرترین راههای ترویج خواندن اختصاص دارد. و در آن مخاطبان میآموزند که چگونه کودکان را برای یک نشست بلندخوانی آماده کنند، با شیوهها و تکنیکهای بلندخوانی آشنا میشوند و یاد میگیرند که چگونه با طراحی و اجرای انواع فعالیتهای در پیوند با کتاب به گسترش درک و لذت کودکان از کتاب و داستان کمک کنند.
مجموعه کارگاههای آموزش خلاق سواد پایه
در این مجموعه کارگاهها، مخاطبان با روشهای خلاق و لذتبخش یادگیری و تقویت سوادپایه از راه ادبیات، داستان، تصویرخوانی، شعر و موسیقی آشنا میشوند.
آواورزی و الفباورزی
در این کارگاه مخاطبان افزون بر آموختن شیوهی کار با بستههای آموزش خلاق “آواورزی با سیبیلک” و “الفباورزی با کاکاکلاغه” با روشهای خلاق آموزش آواها و الفبا به کودکان میشوند و میآموزند که چگونه از راه داستان، شعر، موسیقی و بازی، کودکان را برای دورهی خواندن و نوشتن آماده کنند. شیوههای تقویت شنیداری و افزایش دقت و توجه کودکان به آواها، راهها و روشهای تقویت مهارتهای زبانی و گفتاری در کودکان از راه داستان و بازیها و فعالیتهای مرتبط با آن، از دیگر آموزشهای این کارگاههاست.
ریاضی آموز لولوپی
این کارگاه شیوهی کار با بستههای ریاضی آموز “لولوپی+صفر” و “لولوپی+یک” را که در راستا و چارچوب آموزش خلاق کودک محور تهیه شده است، آموزش میدهد. در این شیوه آموزش ریاضی در الگویی تازه و از راه داستان به کودکان ارائه میشود. در این کارگاهها مخاطبان به شکل تئوری و عملی میآموزند که میتوانند چگونه از روشهای غیرمستقیم و جذاب شیوههای اندیشهورزی را به کودکان آموزش دهند، مفاهیم ریاضی را برایشان، ملموس، لذتبخش و معنادار و چگونه با فعالیتهای کارورزی و کنشورزی در پیوند با داستان، مفاهیم ریاضی را در ذهن کودکان ماندگار کنند.
واژهنامه چیستانی تصویری
مخاطبان در این کارگاه با انوع فعالیتها و بازیهای مرتبط با “کتاب واژهنامه چیستانی-تصویری” آشنا میشوند. هدف از این فعالیتها، آشنایی با واژهنامه به عنوان یکی از کتابهای مرجع، ایجاد عادت به استفاده از کتاب مرجع برای یافتن پاسخ پرسشهای خود، شناخت اهمیت و ضرورت کاربرد واژهنامه و دیگر کتابهای مرجع برای پژوهشهای دانشآموزی، سرعت بخشیدن به درک درست کودکان از مطالبی که میشنوند، آموزش مفهوم طبقهبندی، سرگرمی و لذت است. با اجرای فعالیتهای مرتبط با کتاب واژهنامه چیستانی-تصویری، کودکان به کمک تصويرها به سادگى فرآيند مفهومسازى را درک کنند و مفهوم و تصوير را با یکدیگر پيوند میزنند.
کارگاه کتابخانههای با من بخوان
در این کارگاه ویژگیهای و کارکردهای یک کتابخانهی کودکمحور و فضای سرشار از سواد معرفی میشود و مخاطبان به شکل عملی و تئوری با خدمات یک کتابخانهی کودکمحور «با من بخوان»، و شیوه سادهی سازماندهی کتابها و فضاسازی و طراحی یک کتابخانه پویا و متناسب با نیازها و علایق کودکان و نوجوانان آشنا میشوند.
خواندن با نوزاد و نوپا
امروزه ثابت شده است عادت به خواندن از دوران نوزادی یا حتا زمانی که کودک در شکم مادر است، آغاز میشود، برنامه «با من بخوان»، برای آگاه ساختن و آموزش والدین مجموعه کارگاههای خواندن با نوزاد و نوپا را در چارچوب طرح “خواندن با نوزاد و نوپا” پیشنهاد و برگزار میکند. این کارگاهها بر پایه رهنمودهای ساده و کاربردی “کتاب خواندن با نوزاد و نوپا” نوشته کارولین بلیک مور و باربارا وستون رامیرز که در سال ۱۳۹۳ انتشارات موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان آن را با ترجمه زهره قایینی منتشر کرده است، برنامه ریزی و طراحی شده است.
مخاطبان در این کارگاه با اهمیت صحبت کردن و کتابخوانی با نوزاد و نوپا آشنا میشوند و به شکل عملی خواندن ترانهها و لالاییها را با فرزند خود میآموزند. آموزشگران کارگاه دربارهی زبان مادرانه با شرکتکنندگان، مادران و پدران گفتوگو میکنند و آنان این زبان را با کودکشان به کار میگیرند. درباره کتابهای ویژهی نوزاد و نوپا به شکل کوتاه توضیح داده میشود. شرکتکنندگان به شکل عملی خواندن این کتابها را با کودکشان تجربه میکنند. مخاطبان این کارگاه میآموزند که چگونه میتوانند به شکل ساده برای نوزادان و نوپایان خود کتاب بسازند. همچنین به شکل عملی بازیها و فعالیتهای ویژه نوزاد و نوپا را با فرزند خود اجرا میکنند.
کارگاههای هنر: نمایش
نمایش تاثیر عمیقی در یادگیری و رشد شناختی، عاطفی و اجتماعی کودکان دارد و از این رو یکی از مهمترین فعالیتهای در پیوند با کتاب و کتابخوانی است. در کارگاههای هنر برنامه «با من بخوان» مربیان با تکنیکهای گوناگون نمایش آشنا میشوند. کارگاه تکنیکهای بیان و بدن و اهیمت آن برای کودکان، انواع نمایش خلاق، بداهه بازی، کارگاه نمایش عروسک دستکشی، کارگاه نمایش عروسک نخی و کاغذی، کارگاه عروسک سایه، ساخت دکور و فضاسازی تئاتر صحنهای و کارگاه ساخت انواع ماسک از جمله کارگاههایی هستند که کارشناسان موسسه با توجه به نیاز مخاطبان و درخواست آنها برگرار میکنند.
کارگاه محیط زیست
پیوند مفاهیم محیط زیستی و کتابخوانی و افزایش سطح دانش محیطزیستی مخاطبان اهداف این کارگاه است.