كيفيت صفحهآرايی و چاپ مجموعه كتابهای تاريخ ادبيات كودكان، توجه بسياری از علاقهمندان و دستاندركاران توليد كتاب را به خود جلب كرده است.
صفحهآرايی كتابهای تاريخ ادبيات كودكان از الگويی پيروی میكند كه با ماهيت پژوهش پيوند تنگاتنگ دارد و به همين سبب از پيچيدگیهای خاصی برخوردار است. ماهنامه صنعت چاپ برای روشن شدن شيوههای توليد و چاپ اين مجموعه در نشريه ارديبهشت ماه امسال در شماره ٢٧٣، مصاحبهای را كه داريوش نثاری با دستاندركاران مؤسسه پژوهشی تاريخ ادبيات كودكان انجام داده، منتشر كرده است. نثاری در ابتدای اين مصاحبه چنين يادآور شده است:
كتابهای مرجع مانند لغتنامهها و فرهنگها و دايرهالمعارفها از آغاز پژوهش و تاليف و ترجمه تا ساماندهی و توليد و توزيع مسير پرفراز و نشيب و پرتلاشی را طی میكنند. هر آنچه توسط گروه پژوهش فراهم آمده بايد به نحو مطلوب توسط عوامل فنی حروفچينی و صفحهبندی و طراحی و اسكن و غيره آماده ارسال به مرحله بعد يعنی ليتوگرافی شده و در ادامه پس از تاييد نمونهها، چاپ و صحافی و بعد توزيع شوند. اما هر كدام از اينها مستلزم بحث و بررسی و انتخاب گزينههای مطلوب متناسب با نوع كار و امكانات فنی و نرمافزاری موجود است. ضمن آن كه معمولاً طولانی شدن اجرای اين نوع پروژهها لزوم بازنگری در روشها و سازگاری با امكانات فنی جديد را ضروری میسازد. چنانچه مسئولان پروژه پژوهشی نتوانند به هر دليلی ناشر مناسبی برای مديريت اجرای مراحل چاپ و و توزيع پيدا كنند دشواری كار بيشتر میشود و اما وقتی اين پروژه بخواهد در بخش غيردولتی اجرا شود و حتی نشر آن هم به عهده مسوولان پژوهش باشد رنچها و دردسرها چند برابر خواهد شد. «تاريخ ادبيات كودكان ايران» كه تاكنون ٦ جلد از آن منتشر شده، نمونهای از كتابهای مرجع است كه در اين گزارش مسوولان آن شرحی از نحوه توليد و مسايل فنی و دشواریهای آن را بيان میكنند.
- نثاری، داريوش. "ملاحظات توليد و چاپ آثار بزرگ: تاريخ ادبيات کودکان، چگونه جان گرفت؟ پا به پاي انتشار ٦ جلد کتاب". صنعت چاپ، ش ٢٧٣ (ارديبهشت ١٣٨٤): ١٨-٢٥.