مجموعه کتاب های کودکان «در کار» ثریا قزل ایاغ به موسسه اهدا شد

مجموعه کتاب های کودکان «در کار» ثریا قزل ایاغ به موسسه اهدا شد

مجموعه‌ی ارزشمندی از کتاب‌های کودک و نوجوان دهه ۴۰ تا ۶۰ که ثریا قزل‌ایاغ برای درس ادبیات کودکان، رشته کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه تهران، فراهم آورده بود به کتابخانه تحقیقاتی موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان اهدا شد. این مجموعه شامل کتاب‌های داستان، علمی، سرگذشتنامه، ... و شماره هایی از نشریه های نوسوادان است.

در سال    ۱۳۵۳- ۱۳۵۴ با راه اندازی دوره کارشناسی رشته کتابداری، درس ادبیات کودکان نیز در این دوره گنجانده شد. نخست زنده یاد دکتر عباس حری و از سال ۱۳۵۵ ثریا قزل ایاغ آموزش این درس را به عهده داشت. ثریا قزل ایاغ در گفت وگویی درباره دوران کودکی و حضورش در عرصه ادبیات کودکان که در جلد ۸ کتاب «تاریخ ادبیات کودکان ایران» به چاپ رسیده است درباره این مجموعه کتاب های کودکان می گوید: از اول مهر ماه ۱۳۵۵ تا آخر تیر ماه سال ۱۳۸۱ که بازنشسته شدم، یکسره تدریس کردم، خواندم، سخن گفتم، نوشتم، مصاحبه کردم و در همایش ها شرکت جستم تا معلم خوبی باشم. هرگز باور نداشتم و ندارم که ادبیات کودکان درسی نظری است. به ارتباط دانشجویان با کودکان و با مواد خواندنی آن ها و تجربه کردن خوانده ها معتقد بوده ام و هستم. بنابر این، دانشجویان می بایست بسیار کتاب کودکان بخوانند، با بچه ها در ارتباط باشند و هر گاه ممکن شود ادبیات کودکان را به شکل عملی تجربه کنند.

مجموعه کتاب های کودکان «در کار» ثریا قزل ایاغ به موسسه اهدا شد

دانشکده مجموعه ایی کارآمد از آثار ویژه کودکان نداشت. شمار منابع تئوریک بسیار اندک بود و رسم نبود که دانشجویان را برای کار با کودکان به مدرسه ها و کتابخانه های عمومی راه بدهند. دو چالش بزرگ پیش روی من بود: تلاش برای تدارک فهرستی از کتاب های مناسب و فراهم آوردن مجموعه ای در کتابخانه. خودم شروع کردم به خرید و گردآوری آثار مورد نیاز شامل نمونه های خوب و بد و کاربردی. بدین ترتیب مجموعه ای در گوشه دفتر کار من شکل گرفت نام آن را مجموعه «در کار» گذاشتم. همین کتاب ها در کلاس هایم دست به دست می گشت و از سوی دانشجویان به بحث و بررسی نقد گذاشته می شد.

مجموعه ارزشمند «در کار» قزل ایاغ در دو نوبت از کتابخانه دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران به کتابخانه تحقیقاتی موسسه منتقل شده است. پیش از این نیز ثریا قزل ایاغ با اهدا کتاب، سند، عکس و در اختیار گذاردن اطلاعات مستند از سیر تحول فرهنگ و ادبیات کودکان در ایران در تدوین کتاب های مرجع «تاریخ ادبیات کودکان ایران» نویسندگان و پژوهشگران این کتاب ها را یاری داده اند.

این مجموعه پس از سازماندهی در کتابخانه، در آینده روی پایگاه داده های ایرانک قرار خواهد گرفت تا هدف از گردآوری آن ها که گردش کتاب ها در دست دانشجویان و پژوهشگران بود در شکلی متفاوت بار دیگر تحقق یابد.

راهنما

کانال تلگرام موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان