تجلیل از محمود آقاجان زاده کاشی چی بنیانگذار انتشارات گوتنبرگ

تجلیل از محمود آقاجان زاده کاشی چی بنیانگذار انتشارات گوتنبرگ

محمود کاشی چی در سال ١٣٠١ در مشهد بدنیا آمد. کاشی چی کار فرهنگی را با تاسیس کتابفروشی گوتنبرگ در خیابان پهلوی مشهد آغاز کرد. او در سال ١٣٢٤ پس از پایان جنگ جهانی دوم،  با انتشارات گوتنبرگ وارد عرصه انتشار کتاب شد و به ترجمه و انتشار کتاب‌هایی به ویژه از ادبیات روسی برای کودکان و نوجوانان پرداخت. محمود کاشی‌چی، در سال‌های ١٣٣٣و١٣٣٤ بخش مهمی‌ از کار خود را به انتشار کتاب برای کودکان و نوجوانان اختصاص داد. کتاب‌هایی همچون «شاهزاده و گدا» از مارک تواین، ترجمه‌ی محمد قاضی، ‌"افسانه‌های قدیم ملل"، "افسانه‌های قدیم اکراین"، "‌قصه‌های چینی و ترکمنی" از نمونه کار‌های این ناشرند که همگی در سال ١٣٣٤ منتشر شده‌اند. گوتنبرگ یکی از ناشران اندک شماری بود که کودکان خردسال پیش دبستانی و سال‌های اول دبستان را نادیده نگرفت و داستان‌های مصور بسیاری از جمله افسانه‌های کوتاه و داستان‌های گوناگون برای آنان به چاپ رساند.

کاشی‌چی در سال ١٣٣٠ نخستین سازمان پخش کتاب را ایجاد کرد. و در سال ١٣٥٦ بازارچه کتاب به همت او تأسیس گردید و چهارشنبه ١٣ تیر در ٣٠ امین سالگرد افتتاح بازارچه کتاب، مراسم بزرگداشتی ازسوی ناشران و کتابفروشان این بازارچه  برای آقای کاشی چی به پاس سال ها خدمت صادقانه ایشان در حوزه نشر و فروش کتاب در ایران، برگزار گردید.

در این مراسم که در تالار گفتگوی انتشارات ققنوس، برگزار شد برخی از چهره های برجسته حوزه چاپ و نشر کتاب، از جمله آقایان رسول دادمهر عضو هیأت مدیره بازارچه کتاب، عبدالرحیم جعفری بنیانگذار انتشارات امیر کبیر، محسن باقر زاده مدیر انتشارات توس وهمچنین نویسندگانی همچون دکترعلی بهزادی مدیر مسوول نشریه سپید و سیاه، دکتراحسان نراقی و صدری افشاربه ایراد سخنانی پیرامون فعالیت های آقای کاشی چی در عرصه کتاب و کتابخوانی در گذشته و حال پرداختند. در این مراسم ناهید کاشی چی دختر ایشان نیز حضور داشتند که مترجم بسیار از کتاب های کودکان در انتشارات گوتنبرگ بودند. در پایان مراسم لوح سپاسی از سوی ناشران و کتابفروشان بازارچه کتاب توسط آقایان اشراقی و حسن کیائیان رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، به آقای کاشی چی تقدیم گردید.

برای اطلاع  بیشتر از فعالیت های محمود کاشی چی و انتشارات گوتنبرگ در زمینه نشر کتاب های کودکان و نوجوانان می توانید به کتاب "تاریخ ادبیات کودکان ایران"، جلد ٥، صفحه ١٨٩-١٩٠ مراجعه نمایید. 

راهنما

کانال تلگرام موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان