ثمين باغچه بان درگذشت

ثمين باغچه بان درگذشت

...من در هر نوروز از نو كودك مى‌شوم. پسركى پنج، شش ساله. تمام وجودم حتى صدايم به شكل كودك مي‌شود.

در گوشم پر می‌شود از صداى جغجغه‌ها. گنجشك‌ها و جوجه‌ها. بادبادكم را می‌بينم كه در باد كج و كوله می‌شود و گوشواره‌اش به چپ و راست می‌رود. سبك و يكنواخت به جلو رفته و كله مي‌كند. با پوزه به زمين می‌خورد. احساس مي‌كنم دماغم درد گرفته و خون مي‌آيد ... معلم كودكستانم می‌گفت: نوروز آينده را كسى نديده، ولى من كه كودكم مي‌توانم در خيالم سوار نردبان شوم و به نوروز آينده برسم. بادبادكم را با خود ببرم و در دشت روبه‌روى خانه‌مان رفته و آن را هوا كنم. بادباك من همان است كه ستاره شده و به ابر رسيده ... همان است كه دور شده و ريز شده ولى من خودم می‌دانم او كدام است، چون او را خودم با دست خود ساخته‌ام
 
ثمين  باغچه‌بان آهنگساز، مؤلف و مترجم ایرانی و فرزند زنده ياد جبار باغچه‌بان در ۲۹ اسفند ۱۳۸۶، در سن ۸۲ سالگی، بر اثر حمله قلبی در استامبول درگذشت.
موسسه پژوهشى تاريخ ادبيات كودكان درگذشت اين هنرمند بزرگ را به خانواده‌ى او و همه دوستداران هنر كودكان تسليت مى‌گويد.
ثمين باغچه‌بان در سال ۱۳۰۴ در تبریز به دنیا آمد. دوران خردسالیش در شیراز سپرى شد. پس از گذراندن دوره‌ی ابتدایی در تهران به هنرستان موسیقی رفت. در سال ۱۳۲۳ با استفاده از بورس تحصیلی رایگان دولت ترکیه، با دوستش حسین ناصحی، برای تحصیل در رشته‌ی کمپوزیسیون به آنکارا رفت. در سال ۱۳۲۸ او و ناصحی دوره‌ی فوق لیسانس کمپوزیسیون را با درجه‌ی یک به پایان رسانده و به ایران بازگشتند و در هنرستان عالی موسیقی ادر رشته‌های تخصصی خود به امر آموزش پرداختند.
در سال ۱۳۶۳ او به همراه خانواده‌اش به ترکیه رفت و تا پايان عمر در همانجا زندگى كرد.
باغچه‌بان در فاصله‌ى سال‌های ۱۳۲۸ تا ۱۳۵۷ در کنار کار موسیقی، فعالیت‌های قلمی نیز داشته است که برخى از آن‌ها به شرح زیر است:
- ترجمه‌ی آثاری از سه نویسنده‌ی بلندآوازه‌ی ترکیه، ناظم حکمت (شاعر و نمایشنامه نویس)، عزیز نسین(طنزنویس)، و یاشار کمال (رمان نویس).
هفت مقاله درباره‌ی "هفت هنر دستی ایران"، پيك جوانان،  مقالاتى درباره‌ی "الفبای موسیقی"، پيك جوانان، "نوروزها و بادبادک‌ها". تصويرگر نورالدين زرين كلك (كتاب برگزيده سال ۱۳۵۳ از طرف شوراى كتاب كودك)، "نوروزها و مرغی بر شاخه‌ی درخت". تصويرگر پرويز كلانترى (۱۳۶۱)، -"نوروزها و شعر و دانه برای گنجشک‌ها". تصويرگر پرويز كلانترى (۱۳۶۱)، "چهره‌هايى از پدرم" (۱۳۸۲)
مشهورترين اثر باغچه بان آلبوم "رنگین کمان" برای کودکان است که در تهيه آن همسرش اولین، نيز با او همكارى داشته است. انتشار اين اثر تا به امروز به صورت نوار كاست و سى دى ادامه داشته است.
محمد سریر، رئیس هیئت مدیره‌ى خانه موسیقی اعلام داشته است كه خانه موسیقی به زودی مراسم یادبودی برای ثمين باغچه‌بان برگزار خواهد کرد، و در صورت موافقت همسر ایشان،‌ اين مركز قصد دارد آثار به يادگار مانده از او را را گردآورى و منتشر کند.
يادش گرامى باد.
 

راهنما

کانال تلگرام موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان