نمایشگاه اسناد، لباس، وسایل و عروسک های نمایش های آیینی و سنتی

نمایشگاه اسناد، لباس، وسایل و عروسک های نمایش های آیینی و سنتی

 پانزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی در بخش‌های مختلف قهوه‌خانه‌ای، اجراهای صحنه‌ای، نمایش‌های خیابانی و سمینار از ۲۳ تیر تا یکم مرداد  در مجموعه تئاتر شهر، سنگلج، تالار مولوی،‌ تالار هنر و تالارهای محراب برگزار می‌شود.

یکی از بخش های این جشنواره "نمایشگاه اسناد، البسه، وسایل و عروسک های نمایش های آیینی و سنتی" است که در بالکن شماره ۲  تالار وحدت به نمایش درآمده است. این نمایشگاه شامل مجموعه ای از عروسک های نخی خیمه شب بازی، عروسک های دستکشی نمایش "جی جی بی جی"، عکس هایی از نمایش های بومی و سنتی، عکس هایی از پرده خوانی و نقالی، لباس های نمایش و عکس ها، وسایل و متن های تعزیه (شبیه خوانی)، ... است.

این نمایشگاه به منظور نمایش ظریفیت های موجود برای ایجاد موزه تاتر ایران بر پا شده و تمامی دست اندرکاران برگزاری این جشنواره، امیدوارند با نمایش این مجموعه، علاقه‌مندان عرصه تاتر را درگیر راه‌اندازی موزه تاتر کنند. موضوعی که در مرداد ماه ۸۹ نیز از اهداف برپایی "نمایشگاه عروسک های نمایشی" موسسه فرهنگی هنری صبا در فرهنگستان هنر بود. 

مرتضی خمسه یکی از پیسکسوتان عرصه نمایش های خیمه شب بازی نیز به همراه عروسک های خود در این نمایشگاه حضور دارد. استاد خمسه در روزهای شنبه ۲۵ تیر و دوشنبه۲۷  تیر از ساعت ۱۶تا ۱۷ به همراه پسران خود دو اجرا نمایش خیمه شب بازی خواهد داشت. او که سال ها در کنار پدر خود استاد احمد خمسه در جشن ها و مراسم های فرهنگی حضور داشته و عروسک گردان بوده حال با کمک پسرانش تلاش در زنده نگاه داشتن این نمایش سنتی دارد.

در این سال ها او شاهد کوچک شدن دایره مخاطبان خود بوده. حال دیگر کمتر کسی برای اجرای یک نمایش خیمه شب بازی برای ختنه سوران یا تولد نوزادش و یا حنا بندان و عروسی و دیگر مراسم های شادی به او مراجعه می کند. اجراهای او بیشتر به جشنواره های نمایش های سنتی محدود می شود. عروسک های او دیگر لباس های جدیدی که همسر استاد خمسه برایشان می دوخت نخواهند پوشید و مرمت اساسی نخواهند شد تا هویت تاریخی خود را حفظ کنند و نمایانگر دوره ای تاریخی در گذشته باشند. 

یکی از دیدنی ترین عروسک های موجود در این نمایشگاه، عروسک های شادی آور اصفهان است که متعلق به دوره قاجار است. این ۱۵ عروسک که در درون پیت حلبی نگهداری می شده اند سال ها پیش توسط محمد بندکی از شهر اردکان خریداری شده اند. استاد بندکی تا سال ۱۳۱۵ از آن ها در مراسم عروسی و ختنه سوران استفاده کرده است. سپس دو نوه دختری او، نصرالله و رضا علی جعفری کار ایشان را تا سال ۱۳۵۰ ادامه داده اند. با درگذشت نصرالله جعفری استفاده از این عروسک ها در بازی های نمایشی متوقف می شود. این مجموعه هم اکنون نزد امیر سهرابی است که با همکاری علی قلی پور این مجموعه را در سال ۱۳۸۰ ثبت و خریداری کرده است.

از دیگر مجموعه عروسک های نمایشی این نمایشگاه می توان به مجموعه عروسک های دستکشی علیرضا حید رپور فرد برای نمایش جی جی بی جی و به عروسک های بازی  و عروسک های آیینی پوپک عظیم پور اشاره کرد. 

راهنما

کانال تلگرام موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان