یادگارهای کودکانه باستان در سمنان

یادگارهای کودکانه باستان در سمنان

روز جهانی میراث فرهنگی بهانه ای شد برای کارشناسان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تا پس از ماه ها تلاش نمایشگاهی با عنوان "یادگارهای کودکانه" در موزه ی پهنه سمنان بر پاکنند. این نمایشگاه در گرمابه ی پهنه سمنان برگزار شد که با مساحتی حدود ۱۰۰۰ مترمربع در بافت قدیمی بازار قرار دارد و قدمتی ۵۷۰ ساله دارد. 

حدود ۱۲۹ شی در پیوند با زندگی روزانه، زیورآلات و ابزارهای بازی از سفال، شیشه، فلز از سایت های مختلف باستان‌شناسی در گیلان، لرستان، خوزستان، کرمانشاه، خراسان، اصفهان، گلستان، آذربایجان غربی، فارس، سمنان و البته عکس هایی از کاخ موزه ی گلستان و تابلو‌های نقاشی از کتابخانه سلطنتی اشیا این موزه را تشکیل می‌دهد. همانگونه که در کاتالوگ این نمایشگاه نیز آمده این مجموعه تمامی آنچه که گویای جایگاه کودکان در دوره‌ی باستان باشد نیست و حتی نسبت دادن  برخی اشیای به نمایش درآمده به کودکان نیز با شک و تردید همراه است و نیاز به کار کارشناسانه ی بیشتر دارد.

مسولان برپایی این موزه اعلام داشته اند  که فضایی را به وجود آورده اند تا کودکان با فرهنگ و تمدن ایران آشنا شوند. شوربختانه با وجود همه زحمت ها چنین فضایی برای مخاطبان کودک و نوجوان فراهم نشده است. موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان به عنوان نهادی که سال‌ها در حوزه‌ی فرهنگ و تاریخ ادبیات کودکان ایران از دوره‌ی باستان تا به امروز پژوهشی بنیادی داشته است و تا کنون بیش از ده  نمایشگاه بزرگ و کوچک از اشیای موزه ای و اسناد و کتاب های مربوط به کودکان در تهران، شهرستان‌ها و خارج از کشور در کارنامه ی فعالیت های خود دارد، براین باور است که امروزه نمایشگاه ها و موزه ها برای مخاطبان کودک و نوجوان باید به شکل تعاملی یا Interactive  طراحی شوند. در جهان مدرن موزه های کودکان و نوجوانان مکانی است برای برانگیختن واکنش های کودکان، مکانی که این گروه سنی از راه  فعالیت هایی که برایش تدارک دیده شده است با میراث فرهنگی نیاکانش آشنا می شود . امید که در آینده با بهره گیری از تجربه های داخلی و خارجی بتوان چنین نمایشگاه ها و موزه هایی را تدارک دید.

راهنما

کانال تلگرام موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان